Gode råd

Alle trægulve er sårbare overfor mekaniske påvirkninger. Kontor-stole kan give tryk, ridser og slidmærker og i nogle tilfælde opflosninger at træet. Dette kan undgås ved at anskaffe engode rad køreplade. Stoleben kan også give trykmærker og ridser. Her tilrådes det at sætte filt under stolebenene. Sand og smågrus som man tager med ind under sit fodtøj giver ekstra slidtage af trægulvet. Derfor er det vigtig at anskaffe sig nogle velegnede måtter.

 

Beskyt trægulvet

Det er en god idé at placere fordriste ved indgangspartierne, idet de sikrer, at trægulvet ikke ridses af småsten og grus. Ligeledes bør der placeres måtter ved indgangspartierne, så gulvet også skånes for vand og snesjap.

 

Beskyt gulvet så det holder længe

Påfør filtdupper under borde, stole og andre møbler med spidse ben og fødder for at undgå ridser og slitage. Læg en køreplade under kontorstolen eller udskift hjulene med nogle af gummi, som er egnet til trægulve.Skal der opstilles køkken og/eller andet inventar, efter at gulvet er færdigbehandlet, bør gulvet dækkes af med enten plastik, pap eller 4 mm hårde masonitplader. Herved begrænses risikoen for, at håndværkere eller montører ridser gulvet, hvis de har småsten under fodtøjet. Gulvplader eller pap tapes over på samlingerne – undgå tape direkte på gulvet.

Rengøring og pleje af oliebehandlede trægulve

 

Daglig rengøring

Anvend støvsuger, kost eller gulvmoppe til daglig rengøring. Tør regelmæssigt gulvet over med en hårdt oprevet fugtig klud eller moppe. Brug natursæbe (natur eller hvid) til rengøring. Denne rengør gulvet samtidig med, at den lægger en usynlig beskyttelse i træet, hvorved overfladen bliver mere modstandsdygtig overfor snavs. Det er vigtigt, at der ikke efterlades blankt vand på trægulvet. Bemærk også, at du ikke må bruge sæbespåner til vask af trægulv, da der herved ikke tilføres ekstra pleje, hvorved gulvet udtørrer.

 

Pleje af trægulve

Fremtidig pleje skal foretages før gennemslid af den oprindelige overflade. Rens først gulvet med trærens – dernæst kan fx plejepasta bruges til behandling. Gulvet skal være helt tørt, inden oliebehandlingen starter.

 

Rengøring og pleje af lakerede trægulve

Anvend støvsuger, kost eller gulvmoppe til daglig rengøring. Anvend sæbe som er specielt beregnet til lakerede trægulve, hvis gulvet skal vaskes. Vask med en hårdt opvredet klud eller moppe, og brug så lidt vand som muligt. Det er vigtigt, at der ikke efterlades blankt vand på trægulvet.

For vedligeholdelse af den lakerede overflade skal bruges et specielt plejemiddel. Vælg et med meget høj slidstyrke, så overfladen beskyttes mest muligt.